Vad är Spirulina bra för? Spelar det någon roll vilken Spirulina man väljer?

Vad är Spirulina bra för? Spelar det någon roll vilken Spirulina man väljer?

Vad är egentligen spirulina och vad är det bra för? Dessa två frågor får jag ofta, så jag tänkte att jag skriver lite kort om spirulina.

Spirulina (Arthrospira Platensis) är en spiralformig blågrön cyanobakterie, även kallad microalg, som lever i sötvatten och hav och härstammar från Central-Amerika och Afrika. Den gröna mirakelalgen har funnits på jorden i över 3,5 miljoner år, de första odlingarna startade i Mexiko på 1960-talet. Sedan dess har intresset för spirulina och dess nyttiga innehåll bara ökat.

Spirulina tillhör gruppen superfood för att dess innehåll är den mest kompletta blandning av näringsämnen, om man jämför med alla andra födoämnen. Superfood kallas mat som är extra näringsrik, näringstät och innehåller mycket vitaminer, mineraler och antioxidanter. Sådant som kroppen behöver och som gör att vi, både människa och häst, mår bra. Världshälsoorganisationen WHO, har förklarat spirulina till det femte viktigaste livsmedlet som finns i dagsläget. Det fina i kråksången är att fördelarna med spirulina är lika verksamma på häst och hund som människa! Tillskottet jag säljer här i webshoppen som heter Equiphyt Sport äter jag själv varje dag!

Det finns ju så mycket vi ska ge våra hästar enligt många foder- och tillskottstillverkare eller försäljare, men om det är ett tillskott av alla som jag verkligen tycker man bör ge sin häst (och sig själv för den delen) så är det just spirulina faktiskt. Det beror på att ett kvalitativt spirulinatillskott tillför så mycket till hästen, trots att man ger lite!

Tyvärr är det som vanligt så att man lätt kan bli lurad som konsument. Många tillverkare blandar ut den verksamma substansen kraftigt för att spara pengar och öka vinstmarginalerna och det finns också de som använder sig av industriell spirulina, som kan innehålla miljögifter, vara odlade i kontaminerat vatten och vara av sämre kvalitét. Det är väldigt viktigt att man väljer en spirulina av hög kvalitét samt att den är ren och inte utblandad, eller i alla fall så lite utblandad som möjligt! Men nog om detta, jag ska så kortfattat jag bara kan förklara varför spirulina är så bra;

För det första verkar spirulina blodbildande och avgiftande, dvs det hjälper de röda och vita blodkropparna att göra sitt jobb. I praktiken leder detta till att hästarna får hjälp att återhämta muskler och leder, samt boostar immunförsvaret, något som är väldigt viktigt för alla tävlingshästar som transporteras, flyttas runt, stallas upp på olika platser etc, etc.

Vidare är spirulina naturligt inflammationshämmande, något som är väldigt bra för de hästar som används som sporthästar. Muskulärt arbete leder alltid till viss inflammation i kroppen, genom produktion av mjölksyra och oxidanter etc. Om man inte hjälper hästen att bli av med dessa och de inte får vila tillräckligt länge kommer ansträngning av redan trötta muskler leta till att hästen belastar lederna mer och därmed skapas inflammationer i lederna....en ganska enkel ekvation egentligen, men väldigt få tänker på det och hästarna kan ju inte tala om när det tar emot alla gånger. Eftersom spirulina främjar vävnadsreparation återhämtar hästen muskler och leder mer effektivt, samtidigt som inflammationsrisken minskar; veterinärbesöken och -räkningarna minskar; bingo!!

Utöver detta består spirulina av över 60% protein och innehåller alla essentiella aminosyror (läs mer om det i inlägget om proteindjungeln). Det gör att om du i ditt kraftfoder har en obalans i aminosyraprofilen så kan spirulina balansera upp den obalansen i många fall (dock inte i alla fall....).

Slutligen vill jag återigen poängtera att det spelar roll vilket spirulinatillskott du väljer för att uppnå maximal effekt!! Equiphyt Sport är den renaste och mest högkvalitativa produkten på marknaden, därför väljer jag att sälja just den. As simple as that! Här ovan har jag lagt in en bild på en snabb jämförelse mellan Equitop Myoplast, som säljs på MÅNGA hästkliniker över hela landet. Inget ont om Myoplast, det är också spirulina, men de garanterar inte samma höga kvalité som Equiphyt gör och de blandar ut den ganska kraftigt om ni frågar mig! Läs gärna mer om produkten i webshoppen och återkom om ni har frågor eller funderingar i mail, sms eller ring! Trevlig torsdag önskar jag er alla!!

 


0 kommentarer

Kommentera

Observera att kommentarer modereras innan de publiceras