Proteindjungeln.....!(?)

Det här med protein är en fråga som kommer upp ständigt när jag pratar med ryttare och hästägare och andra hästintresserade. Det förekommer väldigt mycket märklig och vilseledande information om hur man ska fodra protein, inte minst när folk börjar räkna på foderstater och börjar titta på sina hö-/hösilageanalyser. Jag ska i detta blogginlägg försöka bena upp det här med protein, vad protein består av och göra det mer lättförståeligt. 

För det första är det viktigt att man räknar protein i gram och inte i procent! Det är många som tittar på hur många procent protein det är i olika foder, inte minst stråfoder, men hästarna har ju ett behov av en viss MÄNGD protein varje dag. Det gäller att räkna ut till gram!

Vidare är det väldigt få av de jag pratar med om just protein som är varse att obalanserat protein kan vara i stort sett verkningslöst. Protein består av aminosyror; essentiella och icke essentiella sådana. De essentiella aminosyrorna är de som hästen inte kan producera själv i sin kropp, de måste tillsättas dagligen i deras foder för att de ska kunna tillgodogöra sig dem. När man tittar på innehållsanalyser framgår det bara hur mycket protein ett foder innehåller, vilka aminosyror det proteinet består av framgår aldrig i svenska foderanalyser. Vad innebär då detta rent praktiskt? Jo, om man räknar på en proteinprocent eller en mängd protein i ett eller flera foder, men det proteinet inte är balanserat korrekt till hästens behov, så kan hästen ändå inte tillgodogöra sig det proteinet som fodret innehåller på ett effektivt sätt. Många kraftfoderleverantörer garanterar endast en viss mängd protein, hur det proteinet är balanserat garanterar de oftast inte. Jag väljer att endast jobba med foderleverantörer som erbjuder en hästperfekt aminosyraprofil, dvs ett korrekt balanserat protein i varje batch foder!

Jag inser att detta inte är helt enkelt att förstå sig på, men om ni tittar på bilden av vattentunnan nedan och tänker er att varje essentiell aminosyra representeras av en planka så kanske det blir lite klarare....? Om hästens förmåga att tillgodogöra sig proteinet motsvaras av vattnet i tunnan så måste alla plankor vara lika långa, dvs räcka hela vägen upp, annars rinner vattnet ut, dvs hästen kan inte tillgodogöra sig proteinet på ett effektivt sätt! ni får nu inte tro att det ska vara lika mycket av varje essentiell aminosyra, så enkelt är det inte, det är bara ett sätt att förklara bildligt.

    

Vad innebär det då att hästen får i sig dåligt balanserat protein och inte har tillgång till rätt mängd av alla de essentiella aminosyrorna? Jo det innebär att hästen kan ha rätt byggstenar till vissa delar i kroppen men inte till andra. Päls, hovar, muskler, senor, tagel etc etc är allt uppbyggt av aminosyror. Pälsen kan vara fin och glansig, men det betyder inte att tex muskler och senor kan återhämtas effektivt efter prestation, till det behövs andra uppsättningar av aminosyror. Tecken på att hästen kan ha dålig tillgång till rätt balanserat protein är tex dålig återhämtning, dåliga hovar, trötthet, etc, det beror helt enkelt på vilken eller vilka aminosyra/-or som fattas!

Jag hoppas verkligen det här benar ut proteindjungeln lite för er läsare, om inte är ni hjärtligt välkomna att höra av er så ska jag förklara ytterligare! Tack för ikväll, nästa gång jag skriver tänkte jag ta upp det här med höanalyser och vad det är de egentligen är bra för, det är ju lite i samma tema som dagens inlägg, så det är lika bra att spinna vidare. Vi hörs snart igen!

 


0 kommentarer

Kommentera

Observera att kommentarer modereras innan de publiceras