Omega 3 olja till häst; vad är det bra för?? Hur ska man fodra det för bästa resultat?

God fortsättning får jag väl lov att säga och Gott Nytt År! Jag tänkte vi ska börja 2017 med en genomgång av det här med omega 3 för hästar och vad det är bra för.

Omega 3 fleromättade fettsyror hjälper till att skydda kroppens olika celler genom att göra cellmembranet mer dynamiskt. I praktiken innebär det att cellerna kan göra sitt jobb bättre då den lättare får näring och dessutom gör sig av med slagg mer effektivt. Muskelceller kan till exempel göra sig av med mjölksyra och andra slaggprodukter snabbare och syresättningen av blodet blir mer effektiv. Kort och gott; Omega 3 är bra för alla kroppens celler och är definitivt bra för allmänhälsan hos hästen.

Det knepiga med Omega 3, som många tillskottsförsäljare undviker att gå in på, är att det finns flera sorter av just Omega 3. EPA och DPA är de långa kedjorna av Omega 3 som har förmåga att göra nytta i kroppen, men de förekommer i betydande mängd bara i fisk och microalger. Linolensyra är den kortare form av Omega 3 som förekommer i växter och som man kan ge hästen i form av till exempel linfröolja, rapsolja, solrosolja etc. MEN då måste hästens kropp tillverka de längre kedjorna EPA och DHA och den processen är väldigt ineffektiv. För att komma upp i några effektiva mängder av EPA och DHA med till exempel linfröolja som bas måste man ge en häst mellan 1-2 liter om dagen. Ni förstår själva att det inte är möjligt. Det är därför viktigt att man hittar en olja som innehåller rätt mängder vegetabiliska fettsyror i kombination med EPA och DHA, den jag rekommenderar är givetvis Key 3 Oil.

Jag får ofta frågan; "Men vadå?? Hästar äter ju inte fisk, då kan ju inte fiskolja vara bra!?" Svaret ser ni ovan; EPA och DHA är kroppsegna långkedjade fleromättade fettsyror som hästens kropp kan tillverka, men för att göra det måste hästen ha tillgång till så oerhört mycket linolensyra, så det är inte effektivt. Därför kan hästen tillgodogöra sig fiskolja och få hjälp med återhämtning och reparation av ansträngda muskler, leder, ligament etc!


0 kommentarer

Kommentera

Observera att kommentarer modereras innan de publiceras