Mycket snack om ARSENIK i foder nu, låt mig förklara!

Mycket snack om ARSENIK i foder nu, låt mig förklara!

Hej på er! Jag får ganska ofta frågan om det risklibaserade fodret innehåller höga halter av arsenik, med tanke på all den florerande information om höga arsenikhalter i ris för humankonsumtion. Det korta svaret är att Mitavites risklibaserade foder; Cool Performer och Power On INTE innehåller arsenik! Det längre svaret och förklaringen till detta kommer här;

 För det första vill jag förtydliga att alla foder kan innehålla högre eller lägre halter av  arsenik. Arseniken tas upp av växten från jorden den växer i och anledningen till att just ris är så benäget att suga upp arsenik är att det växer i så mycket vatten samt i länder där jordarna innehåller arsenik. Det ris som odlas i Kina kan ofta innehålla höga halter arsenik och miljögifter just på grund av jordarna där samt att de under många år har använt sig av insektsbekämpningsmedel som bidrar till detta. Riskliet vi använder i produktionen av Mitavites Cool Perfomer och Power On är skördat i norra Malaysia där jordarna testas varje kvartal för en rad olika substanser, bland annat arsenik. För er som vill ha kan jag maila resultat på dessa tester. De har alltid passerat värdena som är tillåtna även för att säljas som ekologiskt ris till humankonsumtion. 

 Vidare är det så att det är framförallt kärnan i riset som drar åt sig arsenik och andra farliga substanser. Jag kan så klart inte säga hur det ser ut i andra risfoder som jag inte säljer, men såvida de inte tar ris från Kina kan de flesta vara ganska lugna. Jag vet att det finns risklibaserade foder på marknaden som odlar sitt ris i Australien och Italien bland andra, jag vet faktiskt inte hur seras värden ser ut, men be gärna er leverantör om provresultat. Har de inte tillgång till sådana kan ni ju alltid byta till ett annat risklibaserat foder!

Har ni frågor eller funderingar över detta är ni hjärtligt välkomna att höra av er! 


0 kommentarer

Kommentera

Observera att kommentarer modereras innan de publiceras