Fråga Varför!

Fråga Varför!

Jag är lite fascinerad över hur vanligt det är att kunder eller elever i allmänhet inte ställer fler frågor och kräver bakomliggande förklaring till varför en sakkunnig hävdar en viss mening eller poäng. Ibland verkar det till och med som att vissa inte vågar ställa frågor.

Jag tycker det är viktigt att de som kallar sig specialister eller instruktörer inom ett område förklarar hur de tänker. Låt oss ta ett exempel som ligger alla oss ryttare nära till hands; ridinstruktörens instruktioner för hur vi ska rida och vad vi ska göra. Det instrueras att vi ska trampa ner hälarna, ha en stilla hand, rida med diagonala hjälper, rida halvhalter, rakriktning är viktigt, vi bör inte förböja halsen, vi måste hitta takten, ha kontakt med bakbenen, få hästen att jobba genom ryggen och fram till handen….listan är oändlig och jag tror alla känner igen detta. Men varför? I bästa fall har instruktören bra knep för hur allt ska ske - tyvärr inte alltid, men det är en annan diskussion och ridkonsten har väl i praktiken lika många sätt som utövare -, men förvånansvärt få instruktörer kan eller vill ge sina elever en bakgrund till varför dessa saker är så viktiga, samt vad som är syftet. För mig är det självklart att den frågan måste både ställas och förklaras för att eleven ska kunna utvecklas och klara sig på egen hand i förlängningen. Man måste som instruktör eller mentor kunna ge argumenten för när, hur och varför verktygen bör användas för att utvecklingen ska ske för ekipaget, men även för att ryttaren ska kunna implementera dem tillsammans med andra hästar i framtiden. 

Jag har och har haft privilegiet att träna med och för väldigt informativa instruktörer inom ridsporten, samt att jag haft väldigt kunniga mentorer inom hästnutrition. Men jag har också ställt många, många frågor! Min erfarenhet är att ju fler begrundade och relevanta frågor jag ställer, desto mer engagerad blir instruktören. Jag håller en del föreläsningar, lektioner och träningar, inte bara i hästnutrition utan även i ridkonst, men även inom träning och kost för människor. I allt det jag lär ut är jag noga med att förklara relativt ingående vad jag har för argument för mina åsikter och jag är stolt över att med vetenskap, erfarenhet och logik kunna verifiera mina argument. När jag får frågeställningar i form av "jag har hört att..." eller "han/hon säger...", vill jag så klart kunna förklara vad som kan ligga till grund för deras argument och vad jag har för uppbackning och förklaring till att jag säger som jag gör.

Så vad är min poäng här? Jo, jag vill motivera er alla att ställa frågor till era tränare, lärare, instruktörer, mentorer, hovslagare, veterinärer, sadelutprovare, foderförsäljare eller de sakkunniga ni har med att göra. Var inte rädda för att ifrågasätta och köp inte allas argument rakt av. Sålla bort sådan information som verkar ogrundad eller ologisk. Det är mitt tips för dagen. 

Nu ska jag köra ett hårt träningspass i mitt vardagsrum, som är mitt temporära gym så här i Coronatider, äta en god lunch och sedan tanka positiv energi från det härliga solsken vi har i Stockholm idag!

Kram på er och ha en härlig söndag!


0 kommentarer

Kommentera

Observera att kommentarer modereras innan de publiceras