Kom ihåg rykten!

Kom ihåg rykten!

Jag förvånas nästan dagligen av att hästägare och hästskötare generellt inte lägger mer tid på att rykta sina hästar ordentligt. Att rykta sin häst före och/eller efter ridning ger dig en massa information som du annars riskerar att gå miste om.

En ordentlig rykt - vilket för mig innebär en bra ryktborste och riktigt långa, kraftiga rykttag - säger mig bland annat vilken muskelton min häst har, om den har några spänningar eller ömheter, om magen fungerar som den ska och vilket humör min häst verkar vara på just idag.

Dessutom skapar rykten en kommunikation mellan häst och människa. Hästen blir uppmärksam på beröringen, vilket skapar en bättre förutsättning för bra kontakt i ridpasset. Vidare njuter förhoppningsvis hästen av massagen som rykten ger, den slappnar av och tenderar att släppa den stress den eventuellt bär på, vilket är mycket vanligt. 

Genom att följa hästens linjer med handen och ryktborsten kan man på ett tidigt stadium upptäcka snedheter hos sin häst; är den jämt musklad, eller börjar en sida dominera? Känner jag samma muskelton på båda sidor om halsen eller är de faktiskt olika? Är det lika lätt att mjukt gunga hästens nacke åt båda håll eller tar det emot någonstans? När jag ryktar huvudet; är det jämt och avspänt runt käkarna? Är musklerna på båda sidor om svansen lika eller olika? Står min häst rakt när jag granskar den bakifrån och ser vinklarna på hovarna korrekta ut?

Alla dessa frågor, och fler, får ni svar på medan ni tar er tid att rykta er häst. 

Till råga på allt kommer ni få en bra uppvärmning inför ridpasset för er själva samt bättre rörlighet i axlarna och styrka i bålen om ni ryktar på rätt sätt!

Så sätt telefonen på ljudlöst. Stäng av eventuell musik ni har på i stallet. Ta ett djupt andetag, långt ner i magen, och ge din häst en ordentlig rykt.  Det är både du och din häst värd!

Ha en fin helg allihop!


0 kommentarer

Kommentera

Observera att kommentarer modereras innan de publiceras