Det här med stärkelse och smältbarhet.....nu benar vi upp det en gång för alla!!

Efter förra veckans tappra försök att förklara den komplexa proteindjungeln, kommer jag osökt in på det här med smältbarhet av kraftfoder i hästens tunntarm och varför det är så viktigt att minimera stärkelsenivån i hästens kraftfodergiva. För det första vill jag påpeka att de allra flesta essentiella aminosyrorna (proteinet) tas upp i tunntarmen, så om kraftfodret har en låg smältbarhet i tunntarmen, gör det att de aminosyrorna som fodret eventuellt innehåller inte kan tas upp effektivt ändå, så smältbarhet i tunntarmen har betydelse även för hästens förmåga att ta upp proteinet i kraftfodret, men det är inte i första hand det jag vill fördjupa mig i idag....

Om jag börjar med att förklara detta med smältbarhet i tunntarmen, så fortsätter jag med stärkelsen nedan. Allt spannmål som vi ger våra hästar i form av kraftfoder har i sin grundform en ganska låg smältbarhet i tunntarmen, dvs endast en del av den mängd vi ger hästarna kan de faktiskt tillgodogöra sig. Tunntarmen har i uppgift att ta upp de flesta vitaminer och mineraler (inte alla, vissa tas upp i grovtarmen), i stort sett allt protein kan endast tas upp i tunntarmen och även energi. Det här är en väldigt invecklad procedur, men det har att göra med att det i tunntarmens vägg finns enzymer som kan ta upp beståndsdelar ur fodret om de finns tillgängliga. Enkelt förklarat ska kraftfodret till så hög grad som möjligt smältas i tunntarmen, grovtarmen (eller tjocktarmen även kallad) ska endast smälta grovfodret, såsom hö eller hösilage, eller gräs så klart! Traditionellt sett har hästar fodrats spannmål för att orka med jobbet i tex jordbruk eller inom militären etc. Redan när man började använda hästen som bruksdjur förstod man att vissa spannmål såsom majs, havre eller korn var lättare för hästarna att smälta om de tex kokades eller krossades. Nu i modern tid vet vi att micronisering och ångextrudering är de två processer som ökar spannmålens smältbarhet bäst. Båda dessa processerna ökar smältbarheten till över 90% i tunntarmen. Ångextrudering skall inte förväxlas med ångkokning eller ångbehandling! Ångextrudering är en process där ånga och högt tryck i kombination används för att "poppa" eller "spränga" molekylerna i spannmålet så att det kan tas upp av enzymerna i tunntarmsväggen. Både micronisering och ångextrudering är dyra processer som kräver avancerade maskiner. Inga av de svenskproducerade kraftfodersorterna är fullt ut ångextruderade eller microniserade! Vissa av de svenska fodersorterna innehåller vissa microniserade ingredienser, såsom majs till exempel, men det betyder inte att de andra ingredienserna har lika hög smältbarhet! Ni kanske förstår att det förekommer en hel del "fusk" när det gäller marknadsföringen av kraftfoder.....?! Många foderföretag väljer att framhäva att en viss ingrediens är tex microniserad, men undanhåller att de andra beståndsdelarna kan ha så låg smältbarhet som 40% i vissa fall!

Låt oss ta havre som exempel; havre av normal kvalité har en smältbarhet på 50% i tunntarmen. Krossar man havren ökar smältbarheten till 52-55%, dvs väldigt marginellt. Ångkokar eller ångbehandlar man havren ökar smältbarheten till ca 57-65%, beroende på process. Micronisering eller ångextrudering ger en smältbart på över 90%, men just havre är inte speciellt lämpligt just för dessa processer av olika anledningar som vi kan gå igenom i ett annat inlägg. Jag föredrar personligen ångextrudering då det med den processen är möjligt att producera ett komplett kraftfoder. Om vi tar Mitavites Cool Performer som exempel så är det ett risklibaserat kraftfoder, balanserat med alla essentiella aminosyror i rätt mängd, i en så kallad hästperfekt aminosyraprofil. Vidare innehåller Cool Performer rätt mängd vitaminer och mineraler och hästarna kan tillgodogöra sig 94% av fodret i tunntarmen!

Nu vidare till detta med stärkelse. Allt spannmål innehåller mer eller mindre stärkelse. Majs ligger väldigt högt; ca 40% stärkelse, havre har ca 30-35% stärkelse och riskli ligger så lågt som 15-18%. Nu är det så att stärkelse som smälts i tunntarmen är inte "farlig". Det är när stärkelsen smälts i grovtarmen som den orsakar skada. När stärkelse smälts i grovtarmen produceras biprodukter i form av ammoniak och alkoholer som skapar ett surt klimat i grovtarmen. Förutom att detta stör hästens nervsystem så slår det ut den naturliga tarmfloran och därmed även hästens immunförsvar etc etc. Ni som upplevt att er häst inte tål havre har känt effekten av hur nervsystemet blir påverkat av stärkelse som smälts i grovtarmen. Det har inget att göra med att havre innehåller mer energi, för det gör det inte, det är en ren kemisk process! En "havrehet" häst är ofta lugn i boxen, det är när blodcirkulationen kommer igång som den reagerar på syrorna som stör nervsystemet och gör att hästen blir het och ej kommunikativ! Det värsta är dock inte effekten vi känner när vi rider, utan det som händer inombords i hästen, som vi kan tro är reaktioner på annat! Jag har så många exempel att jag skulle kunna skriva kilometervis med historier på reaktioner på olika hästar, där det hjälpt att bara ta bort stärkelsen ur deras diet, men här är några av den vanligare sorten; fång, korsförlamning, hudproblem såsom knölar eller knottror, mugg, återkommande kolik, allergier och återkommande hosta, solexsem, beteendemässiga problem som istadighet, eller spändhet på tävlingsbanan etc etc. Det läskigaste av allt tycker jag är att det som händer när stärkelse smälts i grovtarmen på en häst händer i ALLA hästar!! Inte bara de som reagerar på något sätt är "drabbade", utan samma sak händer invärtes, det är bara så att vissa individer klarar av det bättre än andra, men det betyder inte att de inte hade mått bättre om de sluppit stärkelsen!!

Det är av anledningen att stärkelsen faktiskt gör skada i grovtarmen som man ofta pratar om smältbart och stärkelse samtidigt, men det är, som jag nämnde i början, en hel del av kraftfodrets beståndsdelar som mest effektivt tas upp i hästens tunntarm, så smältbarheten är av ytterst stor vikt när man pratar om kraftfoder och väldigt få företag kan faktiskt svara på vad deras kraftfoder har för smältbart i tunntarmen!

Ju lägre stärkelse en typ av spannmål innehåller i sin grundform, i kombination med en framställningsprocess som ökar smältbarheten i tunntarmen, resulterar i ett skonsamt och effektivt kraftfoder! Riskli är det spannmål som i sin grundsammansättning innehåller absolut lägst andel stärkelse, dessutom innehåller riskli en rad andra nyttigheter, så det är verkligen ett foder jag kan rekommendera till alla typer av hästar i alla discipliner! Ångextrudering som framställningsprocess är det jag tycker är absolut bäst, för förutom att det ökar smältbarheten i tunntarmen bäst blir resultatet att hästarna tuggar fodret längre och saliverar mer, vilket bufflar magsyran och motverkar magsår etc. om jag ska nämna några nackdelar med riskli skulle det vara att det måste stabiliseras senast 48 timmar efter skörd (vilket gör att det måste behandlas där det produceras), är svårt att få tag på råvara av hög kvalité och i vissa fall är det svårt att få hästarna att vänja sig vid smaken och lukten av riskli, läs mer om det på webshoppen under Cool Performer eller Power On, men alla hästar äter förr eller senare. Hästar äter generellt det de är vana vid, det gäller bara att vänja dem! Jag kommer skriva mer om det när jag går igenom det här med GI, sockerhalten i kraftfoder och hur det påverkar hästarnas hälsa och tänder!

Nu känns det som jag åtminstone fått med de viktigaste delarna av detta med stärkelse och smältbarhet i tunntarmen, den här texten skulle vara fem gånger så lång om jag gick in på vidare detaljer och ni skulle säkert ha somnat för länge sedan, men jag hoppas att budskapet att detta är ganska viktiga grejor har gått fram......? Återigen; kontakta gärna mig om ni har frågor eller funderingar, jag älskar att diskutera dessa frågor med intresserade kunder, så det är bara att fråga på, inga frågor är dumma frågor!! Med de orden tackar jag för uppmärksamheten denna gång, vi hörs snart igen!


0 kommentarer

Kommentera

Observera att kommentarer modereras innan de publiceras